Η τρίτη και τελευταία απόπειρα του Ιμπραήμ να υποτάξει την Μάνη

Στις 28 Αυγούστου του 1826 έλαβε χώρα στο Πολυτζάροβο του Ταϋγέτου μάχη μεταξύ Μανιατών και Τουρκο-Αιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ. Οι δυνάμεις του Αιγύπτιου Πασά, όπως είχε συμβεί νωρίτερα σε Βέργα και Δυρό, γνώρισαν την ήττα και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Μάλιστα το όνομα του χωριού μετεξελίχθηκε σε Πολυάραβος για να θυμίζει ότι εκεί έπεσαν πολλοί Άραβες στρατιώτες του Ιμπραήμ. Ο τελευταίος, μετά τη νέα του αποτυχία, άρχισε να συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι η Μάνη αποτελούσε άπαρτο κάστρο.

Από στρατιωτικής απόψεως η εκστρατεία του Ιμπραήμ στον Μοριά την άνοιξη του 1826 ήταν αρκετά επιτυχής. Παρά όμως τις νίκες εξέλιπε η πλήρωση του αντικειμενικού σκοπού που δεν ήταν άλλος από την ολοκληρωτική συντριβή της επανάστασης. Και αυτό γιατί έτσι θα τελείωνε κάθε συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και αν η επανάσταση παρέμενε ζωντανή, αυτό οφειλόταν στο ό,τι η Μάνη εξακολουθούσε να είναι ελεύθερη και άρα να λειτουργεί ως καταφύγιο για τους αγωνιστές και τις οικογένειες τους.

Ήταν λογικό επομένως ο Ιμπραήμ να κινηθεί εναντίον της Μάνης. Το έκανε τον Ιούνιο του 1826 δύο φορές χωρίς επιτυχία. Στα τέλη Αυγούστου προσπάθησε ξανά. Αυτή τη φορά προωθήθηκε από την ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου με σκοπό να αιφνιδιάσει τους Μανιάτες και να χτίσει ένα ισχυρό προγεφύρωμα στην καρδιά της Μάνης. Με έναν Έλληνα οδηγό, τον Γεώργιο Μπόσνα ή Βόσινα, ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 περίπου ανδρών, έφτασε στο Πολυτζάροβο. Το τελευταίο ήταν ένα χωριό σε υψόμετρο 840 μέτρων 26 χλμ Βορειοδυτικά του Γυθείου. Ο οικισμός δεν είχε μεγάλη φρουρά καθώς κανείς δεν περίμενε να εμφανισθεί εκεί ο εχθρός. Παρά την αρχική έκπληξη, οι Μανιάτες που έδρευαν στην περιοχή αντιστάθηκαν γενναία δίνοντας χρόνο σε ένοπλα τμήματα από τις γύρω περιοχές να προστρέξουν στη μάχη.

Στη σύγκρουση διακρίθηκαν μεταξύ άλλων οι Παναγιώτης Γιατράκος, Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης, Αντώνης Τρουπάκης Αλημπαρούτης, Ηλίας Τσαλαφατίνας. Η μάχη κράτησε όλη την ημέρα με τις δυνάμεις του Ιμπραήμ όχι μόνο να αδυνατούν να καταλάβουν το χωριό, αλλά και να αφήνουν 200 νεκρούς στο πεδίο. Οι δε αμυνόμενοι, σύμφωνα με τον ιστορικό Σπ. Τρικούπη, έχασαν μόνο 9 άνδρες. Ο Ιμπραήμ αντιλαμβανόμενος ότι αν διανυκτέρευε στην περιοχή κινδύνευε να κυκλωθεί έδωσε εντολή στο ασκέρι του να γυρίσει στην Τριπολιτσά.

Μετά την τρίτη αποτυχημένη απόπειρα να διεισδύσει στην Μάνη ο Ιμπραήμ αποδέχτηκε ότι το εγχείρημα ήταν αδύνατο και έτσι αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις τακτικές του «προσκυνήματος».

«Παναγιώτης Γιατράκος», Ελαιογραφία του Σπυρίδωνα Προσαλέντη (δεύτερο μισό 19ου αιώνα). Εθνική Βιβλιοθήκη, Παράρτημα Ναυπλίου.

Επιμέλεια

Γιώργος Ρήγας, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας».

Αφήστε μια απάντηση