Ψηφιακό Μουσείο «Καλαμάτα 1821»

Το μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 30 Οκτωβρίου 2020 και φιλοξενείται σε αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου, επαναλειτουργεί από τις 5 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα θα είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 14:00, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα ξενάγησης.

Στο χώρο δεσπόζουν δύο διαδραστικές τράπεζες με τις οποίες οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να αλληλεπιδράσουν για να γνωρίσουν καλύτερα μνημεία και κτίρια της Καλαμάτας ώστε, με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο, να γίνουν κοινωνοί της σύνδεσης τους με την περίοδο της εθνικής παλιγγενεσίας.

Επιπλέον δύο οθόνες αναπαράγουν υλικό που αφορά στο ρόλο της πόλης στην έναρξη της Επανάστασης και πως έτσι δημιουργήθηκε μια μοναδική κληρονομιά και παράδοση για την πόλη. Τέλος, στους τοίχους της αίθουσας υπάρχουν ψηφιακές εκτυπώσεις από σημαντικά ζωγραφικά έργα σχετικά με την απελευθέρωση της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821. Τέλος, εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια από την εποχή της Επανάστασης.

Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη και οι ώρες προσέλευσης για το κοινό είναι 10:00 – 14:00 και 19:00 – 21:00 κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Λόγω των εκτάκτων υγειονομικών συνθηκών οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν μάσκα και να ακολουθούν τις υποδείξεις του υπεύθυνου φύλακα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.