Όταν ο Ιμπραήμ πάτησε την Καλαμάτα

Στις 27-28 Μαΐου του 1825 ο Ιμπραήμ προέλασε μέχρι το Οίτυλο καταλαμβάνοντας ουσιαστικά όλη τη Μεσσηνία. Και αυτό γιατί οι δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί για να τον αντιμετωπίσουν στην Καλαμάτα έκριναν πως η αντίσταση δεν είχε κανένα νόημα.

Μετά τη μάχη στο Μανιάκι επικρατεί μεγάλη σύγχυση στις τάξεις των Ελλήνων. Αφού περνούν μερικές ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί η θυσία του Παπαφλέσσα, και υπό το κράτος ασφυκτικής πίεσης, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για το τι οφείλει να γίνει απέναντι στον Ιμπραήμ. Σε αυτό το πλαίσιο συγκεντρώνεται στην Καλαμάτα δύναμη περίπου 4.000 ανδρών υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Μαζί του βρίσκονται οι οπλαρχηγοί Μούρτζινος, Τζανετάκης και Γιατράκος. Ο Πετρόμπεης αρχικά βρισκόταν στη Μεσσήνη αλλά κατευθύνθηκε στην Καλαμάτα όπου σκόπευε να αντισταθεί με, όπως πίστευε, περισσότερες αξιώσεις. Στις 27 Μαΐου ενημερώνει με επιστολή τον Κολοκοτρώνη ότι το Νησί, δηλαδή η Μεσσήνη, έχει καταληφθεί από τον Ιμπραήμ και πως αυτός είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη στην Καλαμάτα, δηλαδή την πόλη που απελευθέρωσαν μαζί πριν 4 χρόνια.

Παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση του να μην αφήσει τον Ιμπραήμ να προωθηθεί αμαχητί, η ηττοπάθεια σε συνδυασμό με την έλλειψη πειθαρχίας στο ελληνικό στρατόπεδο υπονομεύουν τα όποια σοβαρά σχέδια άμυνας. Μεγάλο μέρος των ανδρών της ελληνικής δύναμης αρνείται να ακολουθήσει τις εντολές της διοίκησης καθώς πολλοί καπετάνιοι θεωρούν την αντίσταση μάταιη στα πεδινά και αντ’ αυτού προτείνουν να οχυρωθούν σε πιο ορεινές θέσεις. Ο Μαυρομιχάλης εμμένει στις αρχική του απόφαση και επί ώρες ξορκίζει το ενδεχόμενο να μπει ο Ιμπραήμ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ατουφέκιστος. Τελικά, λόγω της γενικότερης σύγχυσης που είχε σαν αποτέλεσμα οι ελληνικές δυνάμεις να φυλλορροούν, αναγκάζεται και αυτός να αποχωρήσει. Έτσι, τα ξημερώματα της 28ης Μαΐου κατευθύνεται με τους λίγους άνδρες που του έχουν απομείνει προς τη Σέλιτσα και αργότερα πορεύεται προς το Πετροβούνι των Καπετανάκηδων. Ο δε Γιατράκος αποφασίζει να κινηθεί προς το Ελαιοχώρι.

Σε λίγες ώρες η εμπροσθοφυλακή του Ιμπραήμ θα εισέλθει στην Καλαμάτα και μέχρι το τέλος της ημέρας τα στρατεύματα του Αιγύπτιου Πασά θα έχουν προωθηθεί, αφού πρακτικά δε συναντούν αντίσταση, έως τις Κιτριές.

Σύνθεση πορτραίτων. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ιμπραήμ Πασάς, έγχρωμη αναπαραγωγή της λιθογραφίας του Τζιοβάνι Μπόγκι (1826) και Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ελαιογραφία σε Καμβά από τον Διονύσιο Τσόκο (1861).

Επιμέλεια

Γιώργος Ρήγας, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας».

Αφήστε μια απάντηση