Η Μάχη στους Μύλους

Στις 13 Ιουνίου του 1825 στους Μύλους ο Μακρυγιάννης με συνολικά 480 άνδρες θα αποκρούσει επίθεση του Ιμπραήμ αποδεικνύοντας πως ο Αιγύπτιος στρατηγός δεν ήταν ανίκητος.

Η μάχη λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη καμπή καθώς ο Ιμπραήμ έχει μόλις ανακτήσει τον έλεγχο της Τριπολιτσάς, δηλαδή του κέντρου του Μοριά, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κλίματος ηττοπάθειας που κατέκλυζε το ελληνικό στρατόπεδο. Παρόλο που ο Ιμπραήμ δεν είχε σκοπό εκστρατεύσει εναντίον του Ναυπλίου, εντούτοις μια φάλαγγα Αιγυπτίων κινήθηκε προς τους Μύλους της Αργολίδας που βρίσκονταν κοντά στη λίμνη Λέρνης και όπου ήταν εγκατεστημένα μεγάλα αποθέματα δημητριακών τα οποία προορίζονταν για την τροφοδοσία του Ναυπλίου. Αν λοιπόν έπεφταν οι Μύλοι το Ναύπλιο, και κατ’ επέκταση η επανάσταση θα βρίσκονταν ενώπιον θανάσιμου κινδύνου.

Ο Μακρυγιάννης αποφάσισε να μην αφήσει τους Τουρκό-Αιγύπτιους να προχωρήσουν αγνοώντας τις παραινέσεις του Δεριγνύ να μη δώσει μάχη σε αυτές τις «ἀδύνατες θέσες». Ο Μακρυγιάννης δεν άλλαξε γνώμη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα απομνημονεύματα του του ο Έλληνας στρατηγός, ο Δεριγνύ είπε ένα «Τρέ μπιέν, … κι’ ἀναχώρησε ὁ ναύαρχος».

Οι δυνάμεις του Ιμπραήμ, πεζικό και ιππικό, επιτέθηκαν στις ελληνικές θέσεις συνολικά τρείς φορές και οι άντρες του Μακρυγιάννη, χάρη στις καλές οχυρώσεις, κράτησαν και απέκρουσαν τους επιτιθέμενους που αριθμούσαν πάνω από 6,000 άνδρες. Τελικά οι Τουρκό-Αιγύπτιοι αποχώρησαν αφήνοντας στο πεδίο πάνω από 50 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες.

Η μάχη στους Μύλους, στην οποία έλαβαν μέρος ο Δημήτριος Υψηλάντης και η Μαντώ Μαυρογένους, καίτοι δεν ανάτρεψε τις ισορροπίες κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό των Ελλήνων για να συνεχίσουν τον πόλεμο ενάντια στον Ιμπραήμ.

«Μάχη των Μύλων της Ναυπλίας», Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου με την καθοδήγηση του στρατηγού Μακρυγιάννη.

Επιμέλεια

 Γιώργος Ρήγας, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας».

Αφήστε μια απάντηση